Engineering Aptitude Test Questions and Answers

________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________
Sample Template Example of Engineering Aptitude Test Questions and Answers in Word / Doc / Pdf Free Download


Aptitude
1.           From a total of 10 bulbs 6 bulbs are working.One has to choose 3 bulbs out of them. what is the probability that all the 3 bulbs will be glowing.
a) 1/6 b) 1/29 c) 1/29 d) 30/29 e) None of these.
2.           A sum at a given rate of intrest becomes 1200 in 4 yrs. 2000 in 5 yrs.what was that sum.
a) 2000 b) 1500 c)2500 d) 1800 e) None of the above.
Ans... e) None of the above. (sum ....800)
3.           Three teams J,K,L . some conditions like J is in the left of K , L  is in the middle of K and L and so on.
4.           Students fail in at least 2n-p subjects. n is the number of subjects.p is an integer. If total number of failures is 63. what is the number of students.
5.           if STRONG is written as ------. Then ENERGY will be written as ------.
6.           G,R,S are three towns. If G is North west of S. R is east of S.which city is north most.
7.           Side of cube add to 4 feet. what is the volume of cube.
i) 64 inch^3 ii) 128 inch^3 iii) 512 inch^3 iv) None
Ans i) 64 inch^3.
8.           Logical reasoning ...If battery is down Razor will not work. ....
9.           If tomato price is hiked by 65%. Apple price by 10%. Tomato is now dearer than apple. Some conclusions.....
10.         In a chessboard of 64 squares. Pearls are to be decorated such that each corner has 1 pearl.And each side has three pearls. How many pearls will be required.
11.         A number plate has 3 digits. If first digit is always 1. And rest two digits are in ascending order. Total number of differnt numbers that can be given the number plate.
12.         Data interpretation. 3 pie charts and a histogram were given. What is the average ?
13.         Number generator... If a given sequence was given to the number generator ,it processes the sequence as....
step 1: Multiply each number by 2.
step 2: sort the numbers in ascending order.
step 3: increase 1st, 3rd and 6th number by 6.
step 4: again sort.

step 5: add 1 to 1st, 2 to 2nd , 3 to 3rd , 5 to 4th, 7 to 5th, 11 to 6th .
( Pattern was not given only output sequence was given, you have to identify this pattern.) 
If given sequence is input of the number generator. What will be it's state in step 4.
14.         Odd one out. Very simple, 4 were geometric figures and last one was a zig-zag.
15.         Average of 8 scores is 85. After removing the "maximum" score and next to maximum which is "maximum-2".The average comes out to be 83.What is the maximum. 

GD topics       10 min. 10 memebers each Group.
16.         Higher education in India or abroad.
17.         Mercy Killing.
18.         Positive impact of Wstern culture on India.
19.         Younger man should marry a elder woman or not. (absolutely not...).
20.         Love marriage or Arrange marriage.
21.         Banning new year party safe or not.
22.         Dress code in colleges.
23.         Copying the west.
24.         Working woman Vs House wife.
25.         Should mobile phones be banned or not ?
26.         Current education system.
27.         Should follow western culture or not.
28.         Effect of Extra marital affairs on marriage
Sample Test Paper
1.                  A plane travels 695km with wind and 498km against the wind in same time.The speed of wind is 21km/hr. Find the speed of plane?
Ans:144km/hr
2.                  A person wears clean shirt every day he picks up the shirts from londry on every Monday how many shirt he needs to have?
Ans:15
3.                  A,B,C are three plots. their ratio is 5:6:9. If diff between the areas of a and c is 270m. what is the area of plot B.( the numericals r not same, i do not remember)
4.                  Two words are given HEAVEN nd another. Then the Third will be( a simple one)
5.                  Some three long passages (Like in gre). Never try to attempt them. If u have time only then go for it.
6.                  some numbers are given 3, 5,8,6,8,8,4,8,5 how many times the number 8 is repeated preceeding with even number and suceeding with an odd number.
7.                  If circle=rectangle and rectangle=triangle and if triangle= circle then from the following numbers which is there in triangle and not in others
1)6 2)16 3)4 4)8
8.                  A problem on probability.
9.                  A relation problem like if a is sister of b and b is sister of c and if a is sister of d and if d is parent of all of them. then what will not be true from the following(some options are given.)
10.              A simple problem like if one man can travel 45km in 1 hour then in 4 hours he can travel?
11.              A boy goes to school late by 10min, if his speed is 3km/hr. The next day he goes 15min early if he travels 5km/hr. Now how far is the school from his house.( the numericals r not same).
12.              again some kilometers to hours problem regarding to the train( do not remember exactly).
13.              find the next number in the series. 33,66,132,.........
            GD
1.                  Should Filam actors enter poltics r not
2.                  Remixing of old songs
3.                  Rebirth
4.                  Life after death
5.                  R sprtiual leadrs r holy r not
          HR
1.                  Tell me about yourself
2.                  As u have written u were dynamic nd positive attitude person give me the instances of both of them.
3.                  Tell me about satyam
4.                  Why do u want to work
5.                  What is CMM level 5
6.                  He even asked me my intermediate principal's name
7.                  And some personal questions which they usually ask for girls like in future if ur in-laws ask to quit the job what will u do?
8.                  Then the tech person started asking questions. what is oops
9.                  what is pointer
10.              call by value and call by reference
11.              encapsulation
12.              pointers in c++. He even asked me java but i said i do not java
13.              as u r from eee how will u contribute to software side?
Sample Test Paper
1.             There is a square with each of it’s side is of 2m. An octagonal is cut-of from this square by cutting it’s edge such that the octagonal has all it’s sides equal. Find out the length of each side of the octagonal?
Ans: 2/(1+(2)1/2 )
2.             Which one is wrong in the following series? 3 7 4 10 6 8 5
Ans: 8
3.             A lorry starts from Banglore to Mysore at 6.00 A.M,7.00am , 8.00am ....... 10 pm. Similarly one another starts from Mysore to Banglore at 6.00 , 7.00 am, 8.00 am.....10.00pm. A lorry takes 9 hours to travel from Banglore to Mysore and vice versa.
(i) A lorry which has started at 6.00 am will cross how many lorries.
ans. 10
(ii)A lorry which had started at 6.00pm will cross how many lorries.
ans. 14
4.             In a school, no of students who passed are three times the number of students who failed. If the no of students would have been decreased by 16 and the no of students who failed would be increased by 6, then the no of students who would have passed are 80. Then find out the no of students in the school?
Ans: 136
5.             1,000,000 seconds are equal to________days?
Ans: 11.57days
6.             A Japanese and an American were traveling together in a flight. The American asked to Japanese why Japanese look are inscrutable. Japanese replied that the people of Japan are inscrutable not have the aim of only focusing on money etc. Which of the following term describe their behaviour?
1. Indifferent
2. Compassionate
3. Emotional
4. None of these
7.             The probability of withdrawing a card of ace is 1 in 52. Find the probability that we obtain one card of king, (3 things r given)…sorry I don’t remember.
8.              There is one question from Compound Interest.
9.             A man has to drive for 12 miles to reach his office. The office of his wife is 6 miles from his office. After picking his wife in the evening, he went to gym that is 4miles away. If he is x miles away from his home right now, then the range of x is:
a. 4<=x<=22
b. 2<=x<=22
c. 3<=x<=24
d. none
Ans: b
 GD
1.                   If Kanchi seer found guilty should be punished or not
2.                   Remix and original music
3.                  Helmet rule in Hyderabad
4.                  Sports in India(this was my topic)
5.                  Role of UNO
Interview
1.                  Communication skills
2.                  Basic knowledge in his discilpline and computers
3.                  ability to understand the questions well
4.                  attitude
Sample Test Paper
1.                  Fathers age 3years back is twice the son’s age.the sum of father’s and son’s age after 10 years from now is 66.what is father’s age?
2.                  1 3 3 6 5 9 7 12__ __ __
3.                  3 8 27 112 __ ___
4.                   There r 6 people named madhavi,pramod,pravven,asha,gopal,nisha.they r seated around the table.
1.madhavi and pramod always are left to a women.
2.asha and gopal are always opposite to a man.
3.something condition didn’t remember.(some reasoning type).
5.                  If a man had travelled 3km/hr faster he wuld have reached 40 min earlier,if he wuld have travelled 2 km/hr slower he wuld have reached 40 min late.what is distance he had travelled.
6.                  Jhon works for 60 days.for the day he is present he is paid 7.00/- and for the day he is absent he is paid 3.00/- per day.if he is paid 170/-.how many days he is present.
7.                  There r 4 links in agold chian .1 has 5links,other has 4 links and the other 3 links..goldsmith takes 50.00paise to open the link and 1.00/- to attach the link.what is least cost to bake whole bracelet.
8.                   A cyclist moves half the speed of tonga driver and tonga driver moves half the speed of man walking .If man walks at 3kms per hour what is the time that cyclist covers 27kms.
9.                  There r 600 pages .there is 1 error on avg per page.what is the pbt that there are n errors per page.
10.              A square is of side 1 km.A man travels first 2 sides with the 30 mph and third side with 60 kmph.what is the speed that man has to travel the fourth side if the avg speed is 60kmph
11.              A Student got 78 marks in avg of 4 subjects.the avg odf 5 subjects is 80.what is the amrk he got in 5th subject.
12.              How many kg of salt at 42 paise per kg must a man mix with 25kg of salt at 24 paise per kg so that he may, on selling the mixture at 40 paise per kg gain 25% on the outlay?
A)15 kg B)20 kg C)25 kg D)28 kg E)none of these
13.              Find the least number which when divided by 20,25,30,36 and 48 leaves the remainders 15,20,25,31,43 respectively.
A)3685 B)3585 C)3595 D)3535 E)None of these
14.              Study the following table and answer the questions given below it.
Country 
1975 
2030
United States 
141
382
Japan
120 
238
France
67
164
China
63
117
Italy
18
61
Germany
21
58
UK
15
47
Canada
5
17
Switzerland
1.5
3
15.              For china assuming a linear growth in LMVs population, extrapolate nearly, the year beyond 2030 when the growth in population will be 108%.
 A)2044 B)2032 C)2050 D)2038 E)None of these   
16.              A sheet of metal in the form of a sector of a circle of angle 90 degrees and radius 16cm is folded to form an open conical cup. The capacity of the cup is
A)64 sqrt(15)cm3 B)64 sqrt(5/3)TTcm3 C) 64 sqrt(5)TT D) 64/3sqrt(15)cm3 E)None of these
17.              A man distributes 0.375 of his money to his wife and 0.4 to his son. He has still Rs.3,375 left with him. How much did his wife get?
A)4565 B)5625 C)4265 D)5265 E)None of these
18.              Three faces of a fair die are Yellow, two faces red and one blue.The die is tossed three times. The probability that the colours, yellow,red and blue appear in the first,second and third tosses respectively is
A)1/36 B)1/18 C)1/32 D)1/37 E)None of these
19.              At the foot of a mountain the elevation of its summit is 45 degrees. After ascending one KM towards the mountain upon an incline of 30 degrees, the elevation changes to 60 degrees. Find the Height of the mountain?
A)1.333Km B)1.366Km C)1.233Km D)1.266Km E)None of these
20.              The average of a couple was 23Yrs when they were married 5Yrs ago.The avg age of the couple and a child, who was born during the interval, is 20Yrs now. How old is the child now ?
A)2 Yrs B)4 Yrs C)3 Yrs D)1 Yrs E)None of these
21.              Two liters of a mixture of alcohol and water contain 10% water. This is added to 4 litres of another mixture containing 8% water and half a litre of water is then added to the whole. Find the percentage of water in the resulting mixture.
A)17 3/11% B)15 3/13% C)14 12/13% D)15 9/13% E)None of these
22.              Eight chairs are numbered 1 to 8. Two women and Three men wish to occupy one chair each. First the women choose the chairs marked 1 to 4, and then the men occupy the remaining chairs. Find the possible number of arrangement.
A)6C3 * 4C2 B)4C2 * 4P3 C)4P2 * 4P3 D)4P2 * 6P3 E)None of these
   ===
Sample  Test Paper conducted on Date: 13 -02 -2004   
     Instructions:  max time 30 minutes , 15 questions for right ans  1 full mark and  mark with symbol  X for wrong ans ¼  marks   will reduced
1.                  Replace the letters with numbers and solve the equation 4(ABCDE) = EDCBA. answer is    
(A) 87978    (B) 98765   (C) 56789     (D) 87912   (E) None of these
2.                  A certain number of workmen can do a piece of work in 25 days, in what time will another set of an equal number    of men do a piece of work as great supposing that 2 menof the first set can do as much work in a hour as 3 men  in the second set can do in an hour
(A) 60 days    (B)75 days   (C) 90 days  (D) 105 days  (E) None of these
3.                  A certain number of workmen can do a piece of work in 25 days, in what time will another set of an equal number    of men do a piece of work as great supposing that 2 menof the first set can do as much work in a  hour as 3 men  in the second set  can do in an hour
(A) 60 days    (B)75 days   (C) 90 days  (D) 105 days  (E) None of these
4.                  You are given two different length strings that have the characteristic that they both take exactly one hour to burn.  However, neither string burns at a constant rate. Some sections of the strings burn very fast, other sections burnvery slow.  All  you have to work with  is a matches to calculate when exactly 45 minutes has elapsed.
            A)        1. Light both ends of the first string        2. Light end of the second string at the same time.         
            3. When the first string is finished burning,          4. Light the unlit end of the second string.
5.                  When the second string is finished burning exactly 45 minutes will have passed.
B)        1. Light both ends of the second string   2. Light beginning of the first string at the same time.     
3. when the first string is finished burning,           4. Light the unlit end of the second string.
6.                  Dot likes pots and pans but not cooks, She likes straw but not hay; she likes sagas but not poems. Does she like a star or a planet?
(A) Star   (B) planet   (C) More date required
7.                  In a certain code language, ‘851’ means ‘good sweet fruit’. ‘783’ means ‘good red rose’ and ‘341’ means  ‘rose and fruit’. Which digit stands for ‘sweet’ in that language ?
    (A) 8     (B)  5          (C) 1    (D) 3                (E) None of these
8.                  (i) Apron –  Cap – Suit   (ii)      Trot – Step – hop    (iii)               Early – Late –Ago
 (iv)
              Alone – Apiece – Another      (v)                Rope – String – Ribbon
  For each triplet (group if 3 words) above, have a common bond.  Identify the triplets in which the words are not bonded.
 (A) iii   (B) ii     (C)  V   (D)  iv   (E)  None of these
9.                  A man hires a taxi to meet him at the railroad station at 3 p. m. to take him to an appointment. He catches an
earlier train and arrives at 2 p.m. He decides to start walking, and is picked up en route by the taxi. He arrives
twenty minutes early for his appointment. How long did he wald ?
(A) 45 minutes   (B)  50 minutes    (C) 24 minutes  (D) 36 minutes  (E) none of these
10.              There are 10 statements written on a piece of paper:
    1.
      At least one of statements 9 and 10 is ture.2.      This either is the first true or the first false statement.
    3.
      There are three consecutive statements, which are false.
    4.
      The difference between the numbers of the last true and the first true statement divides the number,
        that is to be  found.
    5.
      The sum of the numbers of the true statement divides the number, that is to be found.
    6.
      This is not the last true statement.
    7.
      The number of each true statement divides the number, that is to be found.
    8.
      The number that is to be found is the percentage of true statements.
    9.      The number of divisors of the number, that is to be found,(apart from 1 and itself) is greater than the
           sum of the numbers of the true statements.
11.  There are no three consecutive true statements.What is the number?
(A) 420   (B)  520   (C) 415  (D) 515
12.  “Lets hava some!” The kids around Betty as she checked the candies. “ Okey, but I’ll have a few myself,” she told them. “It’s by age. A third of them for Bill, a quarter for Eve, a fifth for Linda, and a sixth for Bruce. That leaves just six for me.” How many were there in all?
 (A) 200      (B) 180       (C) 120    (D) 90      (E) None of these
13.  The question given below has problem and two statements numbered I and II  givingcertain information. You have to decide if the information given in the statements issufficient for answering the problem. Indicate your answer as  
(A)
   if  the data in statement I alone is sufficient;(B)   if the data in statement II alone is sufficient;
       (C)
   If the either in I and II alone is sufficient;
       (D)
   If the data given in I and II are not sufficient;
       (E)
    If the data given in I and II together are needed.
14.  “At a party
 1)
   There were 9 men and children    (2)   There were 2 more women than children
(3)
    The number of different man-woman couples possible was 24.Of the three groups – men, women, and
          children       (4)
   There were 4 of one group
(5)
   There were 6 of one group
(6)
   There were 8 of one group”  Exactly one of the speaker’s statement is false. Which of (1) through (6) is false
 (A)
  3  (B) 5  (C) 4  (D)2  (E) none of these
15.  Your pockets are tearing from the weight of all the coins in them. After you unloadthem onto the kitchen table, you discover something surprising. You have exactly thesame number of pennies, nickels, dimes, and quarters, totaling $6.15. How many ofeach coin do you have?
(A) 10 of each     (B) 22 of each  (C) 15 of each  (D) 20 of each   (E) None of these
16.              I have ten boxes which I want to pack into crates. Each crate is capable of carrying a maximum of 25 kg.
Unfortunately I only have three crates, and the total weight of the boxes is 75 kg:
15kg               13kg                   11kg                 10kg                        9kg
8kg                  4kg                  2kg                  1kg
17.  How can I pack the boxes into crates so that each one has exactly 25 kg?
18.               

Crate 1
Crate 2
Crate 3
(A)
15, 10
11,13,1
9,8,4,2,2
(B)
15, 10
11,8,4,2
13,9,2,1
(C)
15,9,1
11,8,4,2
13,10,2
19.                 (D) all of these
   (E) None of these
20.              “What day do you go back to school, Henry?” asked his grandmother one day. “Well,”  Henry replied, “Nine days ago, the day before yesterday was three weeks before the second day of term.”  If Henry had this conversation on a Sunday, what day of the week did he start school?(A) Monday
  (B) Wednesday  (C) Tuesday   (D) Thursday   (E) Friday
==
Sample Test paper
1.      Wrong number in the Series 3 , 4 , 10 , 32 , 136 , 685 , 4116 …..
     Ans : 32 { (3 * 1) + 1 = 4
                      (4 * 2) + 2 = 10
                      (10 * 3)+ 3 = 33 ……. }
2.      There are 10 mangos, four of which are rotten. You pick two apples at random. The first apple is found to be good. What is the probability that the second apple is also good.
Ans :  5 / 9 ( Check ) 
3.       A man spends 1/3rd of his salary on food. Of the remaining he spends 1/4th on rent and 1/5th on cloths. If he is left with 1760, then who much salary does he earn.
Ans : 4800
4.      A man from the top of a lighthouse sees a boat with an angle of depression of 30 degrees. It takes 10 minutes for the angle of depression to change from 30 degrees to 60 degrees. In what time dose the boat reach from that point to the lighthouse.
Ans : 5 minutes
5.       Ram has y coins with him. Rahim has 5 times more coins then Ram. Robert has 2 more coins then Ram. How many coins do they have in total.
Ans : 7y + 2
6.       An ordinary fruit contains 72% water and 28% fruit. A dry fruit contains 20% water and 80% fruit. From 100 grams of an ordinary fruit how much of dry fruit can be obtained.
Ans : 35 gms
7.      Study the following table and answer the questions given below it
Country
1975  
2030
United States
141 
382
Japan
120
238
France
 67
164
China
63
117
Italy
18
61
Germany
21
58
UK
15 
47
Canada 
17
Switzerland
1.5
3

            For china assuming a linear growth in LMVs population, extrapolate nearly, the year beyond
            2030 when the growth in population will be 108%. ( Don’t know the answer ).


             A) 2044    B)2032    C)2050    D)2038     E)None
                GD Topics
·         Are nations respecting UNO (My Topic)
·         Are women better managers (Most of them said yes. Try being innovative)
·         Arrest of Sarankaracharya justified (Most said yes)
·         Should Ganguly be retained as Indian captain.
·         Should euthanasia (Mercy killing) be allowed (Most did not have any idea)
Inverview

It was mostly HR. It is very important that you be really confident. Good Communication is also a big bonus. I advice you to be good at with at least one subject (preferably Operating Systems or DBMS) and a couple of languages. For non computer students it is enough if they are good at c , c++ and some basics of operating systems.
 
Sify has one written test of 30 min duration with no negative marks, totally 20ques. each one mark.

Written test
logical,aptitude,tech  Ques. were of flowchart and sequencing type.
Therafter tech. & HR interview.
In tech interview they r mostly asking abt networking , java,threads,diff b/w
dbms and rdbms,VB,ASP, etc. Some general Q's like extracuricular activities as in ur Resume.

Some Q's are :
1.     2 nos: , LCM=693 , GCM=11 one no: 77 find the other ?
ans: 99
2.     5 children,youngest 3yrs old and no 2 children hve the same age ,sum of their age is  26.Find the age of eldest. 7,8,10,...
ans:8
3.     second no: is twice the first no: and first no: is thrice the third no:.Their avg is 20. Find the greatest no:
ans: 36
4.     RS232 cable - bit transfer rate ?
0-50000,5000-50000.....
5.     If CPU wants to stop the IO process and continue with main processing ,then which  device it uses : Control Unit,IO Divertor,Channel Divertor,None
6.     connnecting 2 diff networks
ans: Gateway
7.     1. There is a 4 inch cube painted on all sides. This is cut down into of 1 inch cubes. What is the no of cubes which have no pointed sides.
Ans: 8 
8.     At 6'o a clock ticks 6 times. The time between first and last ticks is 30 seconds. How long does it tick at 12'o clock.
Ans: 66 sec. 
9.     Complete the series: 5, 20, 24, 6, 2, 8, ?
Ans: 12 (as 5*4=20, 20+4=24, 24/4=6, 6-4=2, 2*4=8, 8+4=12). 
10.  Find the values of each of the alphabets. 
N O O N
S O O N
+ M O O N
J U N E
Ans: 9326 
11.  If a clock takes 7seconds to strike 7, how long will the same clock take to strike 10?
Ans: The clock strikes for the first time at the start and takes 7 seconds for 6 intervals-thus for one interval time taken=7/6.
Therefore, for 10 seconds there are 9 intervals and time taken is 9*7/6=10 and 1/2 seconds. 
12.  An escalator is descending at constant speed. A walks down and takes 50 steps to reach the bottom. B runs down and takes 90 steps in the same time as A takes 10 steps. How many steps are visible when the escalator is not operating?
Ans: 150 steps 
13.  A chain is broken into three pieces of equal lengths containing 3 links each. It is taken to a blacksmith to join into a single continuous one. How many links are to to be opened to make it ?
Ans : 2. 
14.  There is a safe with a 5 digit number as the key. The 4th digit is 4 greater than second digit, while 3rd digit is 3 less than 2nd digit. The 1st digit is thrice the last digit. There are 3 pairs whose sum is 11. Find the number.
Ans: 65292 
15.  An orange glass has orange juice and white glass has apple juice both of equal volumes. 50ml of the orange juice is taken and poured into the apple juice. 50ml from the white glass is poured into the orange glass. Of the two quantities, the amount of apple juice in the orange glass and the amount of orange juice in the white glass, which one is greater and by how much?
Ans: The two quantities are equal 
16.  The shape in the sketch below is that of a square attached to half of a similar square. Divide it into four equal pieces
Ans: Hint : the figure can be divided into 12 equal triangles 
17.  Fifty minutes ago if it was four times as many minutes past three o'clock, how many minutes is it to six o'clock?
Ans: Twenty six minutes. 
18.  Everyday in his business a merchant had to weigh amounts from 1 kg to 121kgs, to the nearest kg. What are the minimum number of weight required and how heavy should they be?
Ans: .The minimum number is 5 and they should weigh 1,3,9,27 and 81kgs. 
19.  A car is traveling at a uniform speed. The driver sees a milestone showing a 2-digit number. After traveling for an hour the driver sees another milestone with the same digits in reverse order. After another hour the driver sees another milestone
containing the same two digits. What is the average speed of the driver.
Ans: 45kmph 
20.  A hotel has 10 storeys. Which floor is above the floor below the floor, below the floor above the floor, below the
floor above the fifth.
Ans: The sixth floor. 
21.  Albert and Fernandes have two leg swimming race. Both start from opposite ends of the pool. On the first leg, the boys pass each other at 18 m from the deep end of the pool. During the second leg they pass at 10 m from the shallow end of the pool. Both go at constant speed but one of them is faster. Each boy rests for 4 seconds at the end of the first leg. What
is the length of the pool?
Ans. 
22.  Shahrukh speaks truth only in the morning and lies in the afternoon, whereas Salman speaks truth only in the afternoon. A says that B is Shahrukh. Is it morning or afternoon and who is A - Shahrukh or Salman.
Ans: Afternoon ; A is Salman. 
23.  A person with some money spends1/3 for cloths, 1/5 of the remaining for food and 1/4 of the remaining for
travel. He is left with Rs 100/- . How much did he have with him in the beginning ?
Ans: Rs 250/- 
24.  Ram, Shyam and Gumnaam are friends. Ram is a widower and lives alone and his sister takes care of him. Shyam is a bachelor and his niece cooks his food and looks after his house. Gumnaam is married to Gita and lives in large  house in the same town. Gita gives the idea that all of them could stay together in the house and share monthly expenses equally. During their first month of living together, each person contributed Rs.25. At the end of the month, it was found that Rs 92 was the expense so the remaining amount was distributed equally among everyone. The distribution was such that everyone received a whole number of Rupees. How much did each person receive?
Ans. Rs 2 (Hint: Ram's sister, Shyam's niece and Gumnaam's wife are the same person) 
25.  There are 3 societies A, B, C. A lent cars to B and C as many as they had already. After some time B gave as many tractors to A and C as many as they have. After sometime c did the same thing. At the end of this transaction each one of them had 24. Find the cars each originally had.
Ans: A had 39 cars, B had 21 cars & C had 12 cars 
26.  Sam and Mala have a conversation.  Sam says I am certainly not over 40  Mala says I am 38 and you are at least 5 years older than me  Now Sam says you are at least 39 All the statements by the two are false. How old are they really?
Ans: Mala = 38 yrs, Sam = 41 yrs. 
27.  Each alphabet stands for one digit in the following multiplication.
      T H I S
      X I S
      X F X X
      X X U X
      X X N X X What is the maximum value T can take?
      Ans: T max value = 4 
28.  Grass in lawn grows equally thick and in a uniform rate. It takes 24 days for 70 cows and 60 days for 30 cows to eat the whole of the grass. How many cows are needed to eat the grass in 96 days.?
Ans : 20
[Hint: g - grass at the beginning r - rate at which grass grows, per day y - rate at which one cow eats grass, per day n - no of cows to eat the grass in 96 days
g + 24*r = 70 * 24
* y g + 60*r
= 30 * 60 * y
g + 96*r = n * 96
* y, Solving, n = 20. ] 
29.  Three criminals were arrested for shop lifting. However, when interrogated only one told the truth in both his statements, while the other two each told one true statement and one lie. The statements were:
ALBERT :(a) Chander passed the merchandise. (b) Bruce created the diversion.
BRUCE :(a) Albert passed the merchandise. (b) I created the diversion.
 CLIVE :(a) I took the goods out of the shop. (b) Bruce passed them over.
Ans: Albert passed the goods. Bruce created the diversion. Clive took the goods out of the shop. 
30.  I bought a car with a peculiar 5 digit numbered license plate which on reversing could still be read. On reversing value is increased by 78633.Whats the original number if all digits were different?
Ans: Only 0 1 6 8 and 9 can be read upside down. So on rearranging these digits we get the answer as 10968 
31.  There N stations on a railroad. After adding X stations on the rail route 46 additional tickets have to be printed.
Find N and X.
Ans. x=2 and N=11 ( Let initially, N(N-1) = t; After adding, (N+X)(N+X-1) = t+46;Trail and error method ) 
32.  Complete the Table given below: Three football teams are there. Given below is the group table. Fill in the x's
Played Won Lost Draw Goals For Goals Against
A 2 2 x x x 1
B 2 x x 1 2 4
C 2 x x x 3 7 
Ans: The filled table is given below 
33.  Played Won Lost Draw Goals For Goals Against
A 2 2 0 0 7 1
B 2 0 1 1 2 4
C 2 0 1 1 3 7 
34.  A bird keeper has got P pigeons, M mynas and S sparrows. The keeper goes for lunch leaving his assistant to watch the birds. Suppose p=10, m=5, s=8 when the bird keeper comes back, the assistant informs the x birds have escaped.  The bird keeper exclaims: "Oh no! All my sparrows are gone." How many birds flew away? When the bird keeper comes back, the assistant told him that x birds have escaped. The keeper realized that at least 2 sparrows have escaped. What is minimum no of birds that can escape?
Ans. 
35.  Seven members sat around a table for three days for a conference. The member's names were Abhishek, Amol, Ankur,
Anurag, Bhuwan ,Vasu and Vikram. The meetings were chaired by Vikram. On the first evening members sat around the table alphabetically. On the following two nights, Vikram arranged the seating so that he could have Abhishek as near to him
as possible and absent minded Vasu as far away as he could. On no evening did any person have sitting next to him a person who had previously been his neighbor. How did Vikram manage to seat everybody to the best advantage on the second and third evenings?
Ans: Second evening: Vikram, Ankur, Abhishek, Amol, Vasu, Anurag and Bhuwan. Third evening :Vikram, Anurag, Abhishek, Vasu, Bhuwan, Ankur, Amol. 
36.  Two twins have certain peculiar characteristics. One of them always lies on Monday, Wednesday, Friday. The other always lies on Tuesdays, Thursdays and Saturdays. On the other days they tell the truth. You are given a conversation.
Person A-- today is Sunday my name is Anil
 Person B -- today is Tuesday, my name is Bill
What day is today?
Ans: Today is Tuesday. 
37.  Four prisoners escape from a prison. The prisoners, Mr. East, Mr. West, Mr. South, Mr. North head towards different directions after escaping. The following information of their escape was supplied: The escape routes were The North Road, South Road, East Road and West Road. None of the prisoners took the road which was their namesake.
Mr. East did not take the South Road
Mr. West did not the South Road.
The West Road was not taken by Mr. East
What road did each of the prisoners take to make their escape?
Ans: Mr. East took the North Road
Mr. West took the East Road
Mr. North took the South Road
Mr. South took the West Road. 
38.  A hotel has two wings, the east wing and the west wing. Some east wing rooms but not all have an ocean view. All west wing rooms have a harbor view. The charge for all rooms is identical, except as follows : Extra charge for all harbor view rooms on or above the 3rd floor Extra charge for all ocean view rooms except those without balcony Extra charge for some harbor rooms on the first two floor & some east wing rooms without ocean view but having kitchen facilities. Which of the following cannot be determined on the basis of the information given:
I. Whether there are any rooms without a balcony for which an extra charge is imposed.
II. Whether any room without a kitchen or a view involves an extra charge.
III. Whether two extra charges are imposed for any room.
(A) I only (B) II only
(C) III only (D) II and III only
(E) I, II and III
Ans: (A) 
39.  Given that April 1 is Tuesday. A, B, C are 3 persons told that their farewell party was on
A - May 8, Thursday
 B - May 10, Tuesday
 C - June 5, Friday

Out of A, B, C only one made a completely true statement concerning date, day and month. The other told two one told the day right and the other the date right. What is correct date, month, day.
Ans: B - (May 10) SUNDAY , C - June 6 (Friday). 
40.  Answer the following questions based on the conditions from the choices A, B, C, D, E as described below:
(A) if a definite conclusion can be drawn from condition 1
(B) if a definite conclusion can be drawn from condition 2
(C) if a definite conclusion can be drawn from condition 1 and 2
(D) if a definite conclusion can be drawn from condition 1 or 2
(E) no conclusion can be drawn using both conditions
· person 1 says N<5
· person says N>5
· person 3 says 3N>20
· person 4 says 3N>10
· person 5 says N<8
1. What is the value of N?
a) 1. No of persons who speak false being less than no of persons who tells the truth.
2. Person 2 is telling the truth.
Ans.
b) 1. no of persons telling the truth is greater than no of persons telling lies
2. person 5 is telling the truth. Ans.

 Three friends divided some bullets equally. After all of them shot 4 bullets the total number of bullets remaining is equal to the bullets each had after division. Find the original number divided.
Ans: 18 ( Initially . x
x x
Now x-4
x-4 x-4 ) Equation is 3x-12 = x
2. A ship went on a voyage. After it had traveled 180 miles a plane started with 10 times the speed of the ship. Find the distance when they meet from starting point.
Ans: 200miles. ( Distance traveled by plane = 1/10 distance traveled by ship + 180 )

3. Replace each letter by a digit. Each letter must be represented by the same digit and no beginning letter of a word can be 0.
O N E
O N E
O N E
O N E
T E N
Ans: O =1, N = 8 ,E = 2, T = 7  4. In a railway station, there are two trains going. One in the harbor line and one in the main line, each having a frequency of 10 minutes. The main line service starts at 5 o'clock and the harbor line starts at 5.02A.M. A man goes to the station every day to catch the first train that comes. What is the probability of the man catching the first train?
Ans: 0.8 
41.  Next number in the series is: 1 , 2 , 4 , 13 , 31 , 112 , ?
Ans: 224. (No number has digits more than 4. All of them are 1 , 2, 4, 8 , 16 , 32 , 64
converted to base 5 ) 
Father's age is three years more than three times the son's age. After three years, father's age will be
ten years more than twice the son's age. What is the father's present age?
Ans: 33 years. 
42.  Light glows for every 13 seconds . How many times did it glow between 1:57:58 and 3:20:47 am.
Ans : 383 + 1 = 384 
43.  From a vessel, 1/3rd of the liquid evaporates on the first day. On the second day 3/4th of the remaining liquid evaporates. What fraction of the volume is present at the end of the second day.
Ans: 50%

Supposing a clock takes 7 seconds to strike 7. How long will it take to strike 10?
Ans: 10 1/2 seconds. 
44.  There are 20 poles with a constant distance between each pole. A car takes 24 second to reach the
12th pole. How much will it take to reach the last pole.
Ans: 41.45 seconds (Let the distance between two poles = x, Hence 11x:24::19x:? ) 
45.  How can 1000000000 be written as a product of two factors neither of them containing zeros
Ans: 2 power 9 x 5 power 9 
46.  Two trains starting at same time, one from Bangalore to Mysore and other in opposite direction
arrive at their destination 1 hr and 4 hours respectively after passing each other. How much faster is one train from
other? Ans: Twice 
47.  Every day a cyclist meets a train at a particular crossing. The road is straight before the crossing and both are traveling in the same direction. The cyclist travels with a speed of 10kmph. One day the cyclist comes late by 25 min. and meets the train 5km before the crossing. What is the speed of the train?
Ans: 60kmph 
48.  A man collects cigarette stubs and makes one full cigarette with every 8 stubs. If he gets 64 stubs how many full cigarettes can he smoke.
Ans: 8+1=9 
49.  The minute and the hour hand of a watch meet every 65 minutes. How much does the watch lose or gain time and by how much?
Ans: Gains; 5/11 minutes 
50.  A survey was taken among 100 people to find their preference of watching T. V. programs. There are 3 channels. Given the no of people who watch
at least channel 1
at least channel 2
at least channel 3
no channels at all
at least channels 1and 3
 at least channels 1 and 2
at least channels 2 and 3

Find the no of people who watched all three.
Ans. 
51.   Two trains start from stations A and B spaced 50kms apart at the same time and speed. As the trains start, a bird flies from one train towards the other and on reaching the second train, it flies back to the first train. This is repeated till the trains collide. If the speed of the trains is 25 km/h and that of the bird is 100km/h. How much did the bird travel till the collision.
Ans: 100kms. 
52.  Four persons A, B, C and D are playing cards. Each person has one card, laid down on the table below him,
which has two different colors on either side. The colors visible on the table are Red, Green, Red and Blue. They see the color on the reverse side and give the following comment.
A: Yellow or Green
B: Neither Blue nor Green
C: Blue or Yellow
D: Blue or Yellow
Given that out of the 4 people 2 always lie find out the colors on the cards each person.
Ans. 
53.  Sometime after 10:00 PM a murder took place. A witness claimed that the clock must have stopped at the time of the shooting. It was later found that the position of both the hands were the same but their positions had interchanged. Tell the time of the shooting (both actual and claimed).
Ans: Time of shooting = 11:54 PM Claimed Time = 10:59 PM 
54.  Some statements are given below:
L says all of my other four friends have money
 M says that P said that exactly one among them has money
 N says that L said that precisely two among them have money
O says that M said that three of the others have money
P, L and N said that they have money All the above statement are false. Who has money & who doesn't have any money? 
55.  The Bulls, Pacers, Lakers and Jazz ran for a contest. Anup, Sujit, John made the following statements regarding results.
Anup said either Bulls or Jazz will definitely win
Sujit said he is confident that Bulls will not win
John said he is confident that neither Jazz nor Lakers will win 
56.  When the result came, it was found that only one of the above three had made a correct statement. Who has made the correct statement and who has won the contest.
Ans: Sujith; Lakers 
57.  There are five persons with surnames Mukherjee, Misra, Iyer, Patil and Sharma. There are 4 persons having first or middle name of Kumar, 3 persons with Mohan, 2 persons with Dev and 1 Anil. Either Mukherjee and Patil have a first or middle name of Dev or Misra and Iyer have their first or middle name of Dev. Of Mukherkjee and Misra, either both of them have a first or middle name of Mohan or neither have a first or middle name of Mohan. Either Iyer or Sharma has a first or middle name of Kumar but not both. Who has the first or middle name of Anil?
Ans: Kumar Misra Dev, Mohan Iyer Dev, Kumar Patil Mohan, Mohan Sharma Kumar 
58.  Ann, Boobie, Cathy and Dave are at their monthly business meeting. Their occupations are author, biologist, chemist and doctor, but not necessarily in that order. Dave just told the biologist that Cathy was on her way with doughnuts. Ann is sitting across from the doctor and next to the chemist. The doctor was thinking that Boobie was a goofy name for parent's
to choose, but didn't say anything. What is each person's occupation? 
Ans: Since Dave spoke to the biologist and Ann sat next to the chemist and across the doctor, Cathy must be the author and Ann the biologist. The doctor didn't speak, but David did, so Bobbie is the doctor and Dave the chemist. 
59.  There are 6 volumes of books on a rack kept in order ( i.e. vol.1, vol. 2 and so on ). Give the position after the following changes were noticed.
All books have been changed
Vol.5 was directly to the right of Vol.2
Vol.4 has Vol.6 to its left and both weren't at Vol.3's place
Vol.1 has Vol.3 on right and Vol.5 on left
An even numbered volume is at Vol.5's place
Find the order in which the books are kept now.
Ans: 2 , 5 , 1 , 3 , 6 , 4
60.  A soldier looses his way in a thick jungle. At random he walks from his camp but mathematically in an interesting fashion. First he walks one mile East then half mile to North. Then 1/4 mile to West, then 1/8 mile to South and so on making a loop. Finally how far he is from his camp and in which direction.

Ans: Distance traveled in north and south directions: 1/2 - 1/8 + 1/32 - 1/128 + 1/512 - ............. = 1/2/((1-(-1/4))
Similarly in east and west
directions:
1- 1/4 + 1/16 - 1/64 + 1/256 - ................... = 1/(( 1- ( - 1/4)) Add both the answers 
61.  Conversation between two mathematicians: First : I have three children. The product of their ages is 36. If you sum their ages, it is exactly same as my neighbor's door number on my left. The second mathematician verifies the door number and says that it is not sufficient. Then the first says " Ok one more clue is that my youngest is really the youngest". Immediately the second mathematician answers. Can you answer the question asked by the first mathematician? What are the children ages?
Ans 1,6 and 6 
62.  500 men are arranged in an array of 10 rows and 50 columns according to their heights. Tallest among each
row of all are asked to fall out. And the shortest among them is A. Similarly after resuming that to their original positions that the shortest among each column are asked to fall out. And the tallest among them is B. Now who is taller among A and B ?
Ans. A 
63.  There are six boxes containing 5 , 7 , 14 , 16 , 18 , 29 balls of either red or blue in color. Some boxes contain only red balls and others contain only blue. One sales man sold one box out of them and then he says, " I have the same number of red balls left out as that of blue ". Which box is the one he sold out ? 
Ans: Total no of balls = 89 and (89-29 /2) = 60/2 = 30 and also 14 + 16 = 5 + 7 + 18 = 30 
64.  Ram Singh goes to his office in the city, every day from his suburban house. His driver Gangaram drops him at the railway station in the morning and picks him up in the evening. Every evening Ram Singh reaches the station at 5 O' Clock. Gangaram also reaches at the same time. One day Ram Singh started early from his office and came to the station at 4 O' Clock. Not
wanting to wait for the car he starts walking home. Mangaram starts at normal time, picks him up on the way and takes him back house, half an hour early. How much time did Ram Singh walk? 
65.  A family X went for a vacation. Unfortunately it rained for 13 days when they were there. But whenever it rained in the mornings, they had clear afternoons and vice versa. In all they enjoyed 11 mornings and 12 afternoons. How many days did they stay there totally?
Ans: 18 
66.  There are N coins on a table and there are two players A & B. You can take 1 or 2 coins at a time. The person who takes the last coin is the loser. A always starts first.
If N=7
(a) A can always win by taking two coins in his first chance
(b) B can win only if A takes two coins in his first chance.
(c) B can always win by proper play
(d) none of the above 
67.  A can win by proper play if N is equal to
(a) 13 (b) 37 (c) 22 (d) 34 (e) 48
Ans: (e.) 
68.  B can win by proper play if N is equal to
(a) 25 (b)26 (c) 32 (d) 41 (e) none 
69.  if N<4, can A win by proper play always?
(a) Yes (b) No 
70.  Mr. Mathurs jewels have been stolen from his bank locker. The bank has lockers of 12 people which are
arranged in an array of 3 rows and 4 columns like:
1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
· The locker belonging to JONES was to the right of BLACK'S locker and directly above MILLAR'S.
· BOOTH'S locker was directly above MILLAR'S.
· SMITH'S locker was also above GRAY's (though not directly).
· GREEN'S locker was directly below SMITH'S.
· WILSON'S locker was between that of DAVIS and BOOTH. 
· MILLAR'S locker was on the bottom row directly to the right of HERD'S.
· WHITE'S locker was on the bottom right hand corner in the same column as BOOTH'S. Which box belonged to Mr. Mathurs?
Ans: Box number 9 belongs to Mr. Mathurs.
71.  Five people A ,B ,C ,D ,E are related to each other. Four of them make one true statement each as follows.
(i) B is my father's brother.
(ii) E is my mother-in-law.
(iii) C is my son-in-law's brother
(iv) A is my brother's wife.
Ans: (i) D (ii) B (iii)
E (iv) C
==


Download Format

No comments:

Post a Comment